Η κρίση του ευρώ, «ευλογία» για τη Γερμανία


Ακόμη δεν μπορούν να το πιστέψουν (;) οι Γερμανοί για την επιτυχία της έκδοσης ομολόγων με αρνητικό επιτόκιο…
Τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης δεν μπορούν πλέον να κρύψουν το χαμόγελό τους… Άλλωστε η «επιτυχία» της έκδοσης ομολόγων 6μηνης διάρκειας ήταν κάτι παραπάνω από απρόσμενη, όπως ομολογούν. Το αρνητικό επιτόκιο (-0,0122%), όπως ομολογούν οι ίδιοι οι Γερμανοί, αποτελεί πρωτοφανές γεγονός, καθώς οι «επενδυτές» των γερμανικών ομολόγων καλούνται να… πληρώσουν εκείνοι έναν (έστω μικρό) τόκο για την αγορά των ομολόγων αυτών.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επενδυτές καλούνται να πληρώσουν τον «δανειολήπτη» τόκο 0,0122% προκειμένου να τον δανείσουν. Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές τράπεζες, όπως και η κρατική γερμανική KfW που συμμετέχει στο πρόγραμμα «βοήθειας» προς την Ελλάδα, μας δανείζουν με ένα επιτόκιο που φτάνει στο Θεό.
Αυτό θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει τοκογλυφία. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν θα έπεφτε καθόλου «έξω».
Η γερμανική οικονομική κατοχή είναι γεγονός. Εδώ και μήνες… Αυτό που συνέβη όμως το πρωί της Δευτέρας είναι η απόδειξη ότι η Γερμανία δεν «παίζει». Ξεδιπλώνεται έτσι, σιγά σιγά, το κουβάρι του Μνημονίου, της απειλής για τις δόσεις, του εκβιασμού της χρεοκοπίας.
Όσο βυθίζεται η Ελλάδα και η ευρωζώνη στο χάος, τόσο θα κερδίζει η Γερμανία. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι Γερμανοί, στο τέλος, δεν αποκλείεται να μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία.
Αφού πρώτα θα έχουν εξαγοράσει με την απειλή της χρεοκοπίας...
SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου