Εκπρόσωπος ΔΝΤ: Πρώτα το κούρεμα, μετά το νέο δάνειο


Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος… «Κουρέψτε το χρέος και το συζητάμε μετά…»
Το ΔΝΤ προσπαθεί σιγά σιγά να… βγάλει την ουρά του έξω από το πρόγραμμα «ενίσχυσης» της ελληνικής οικονομίας. Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε την αλήθεια… Είπε όμως τη μισή αλήθεια, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα την άλλη μισή.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για την αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα, απάντησε ότι θα «πατήσει Ελλάδα» στις 17 Ιανουαρίου, για να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις στην οικονομία, χωρίς να έχει καθοριστεί η ημερομηνία κατάληξης των διαβουλεύσεων. Της αποστολής θα «ηγηθεί» ο Πολ Τόμσεν, όπως δήλωσε ο κ. Ράις, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει, αν ο ίδιος ο κ. Τόμσεν θα έρθει στην Ελλάδα και αυτός στις 17 Ιανουαρίου ή… αργότερα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει με λεπτομέρειες για το πλαίσιο των συζητήσεων των ελεγκτών της τρόικας με την κυβέρνηση, ούτε βεβαίως για το πλαίσιο των επαφών της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Νικολά Σαρκοζί, αν και το «ελληνικό ζήτημα» βρισκόταν ψιλά στην ατζέντα των συζητήσεων.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», σύμφωνα με το οποίο η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί ότι για την Ελλάδα θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα δις. ευρώ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.
Τέλος, αναφερόμενος και πάλι στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ράις τονίζει ότι το ΔΝΤ περιμένει την τελική συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων για το «κούρεμα» και θα εκτιμήσει την πορεία του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς στόχος παραμένει η «επιστροφή» του χρέους στο 120% επί του ΑΕΠ το 2020. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε μερικές από τις συναντήσεις των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες επενδυτές, το ΔΝΤ συμμετείχε ως παρατηρητής, ενώ τόνισε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί μία συμφωνία για το «κούρεμα» το συντομότερο δυνατό.
Οι δανειστές μας είναι πλέον αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μόνο σε περίπτωση που η συμφωνία για το «κούρεμα» είναι αυτή που επιθυμούν και εξυπηρετεί ασφαλώς τα συμφέροντά τους…

SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου