Σοκ: Οι Γερμανοί ετοιμάζουν την έξοδό τους από το ευρώ!


Οι Γερμανοί “φίλοι” μας αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι Ευρω-σκεπτικιστές, μετά την υποβάθμιση της αξιοληπτικής ικανότητας χωρών της Ευρωζώνης, με πρώτη και καλύτερη τη Γαλλία...
Μετά το νέο χτύπημα του οίκου αξιολόγησης S&P σε χώρες της Ευρωζώνης, οι Γερμανοί επαναφέρουν στο “τραπέζι” το ενδεχόμενο να είναι εκείνοι που θα αποχωρήσουν πρώτοι από το ευρώ! Την άποψη αυτή εξέφρασε και ο Βόλφγκανγκ Ράιτσλε, πρόεδρος του ομίλου Linde που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, και στο χώρο της ενέργειας.
Όπως δηλώνει μάλιστα, η Γερμανία δεν πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της να σώσει το ευρώ “με κάθε κόστος” που διατυμπάνιζε τους τελευταίους μήνες η Άνγκελα Μέρκελ.
Από τη στιγμή που φαίνεται αδύνατο να σωθούν οι χώρες που πλήττονται από την κρίση, συνεχίζει ο κ. Ράιτσλε, η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μία έξοδος της Γερμανία θα μπορούσε να εκτινάξει την ανεργία, ωστόσο η γερμανική οικονομία θα μπορέσει σε λίγα μόλις χρόνια να επιστρέψει σε μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, και να ανακτήσει μέρος της ανταγωιστικότητας που χάνει όσο βρίσκεται εντός της ζώνης του ευρώ.
Ο κ. Ράιτσλε σημειώνει μάλιστα ότι το σενάριο αυτό μπορεί να μην είναι το επιθυμητό για τους Γερμανούς, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί και ταμπού!
Οι δηλώσεις του κ. Ράιτσλε προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των πολιτκών κομμάτων της Γερμανίας, ωστόσο επιχειρηματικοί όμιλο ικαι επενδυτές επαναφέρουν το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο σενάριο στο προσκήνιο.
Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα Handelsblatt, σε περίπτωση που το σενάριο αυτό τεθεί σε εφαρμογή, πρώτοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς (φανερά τουλάχιστον) είναι υπέρμαχοι ενός ισχυρού ευρώ.
Ο κ. Ράιτσλε, μάλιστα, αναφερόμενος στο χρέος της Ελλάδας, θεωρεί ότι αυτό δεν πρέπει να “κουρευτεί” κατά 50% ή 70%, αλλά κατά... 100%, καθώς δεν είναι βιώσιμο.
Η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει μάλιστα ότι μία αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους υπόλοιπους εταίρους, καθώς αποτελεί μοναδική περίπτωση και δεν υπάρχει κάποιο “προηγούμενο”, για να γίνουν συγκρίσεις, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα θα επηρεάσει άμεσα, και πρώτα από όλους, τις τράπεζες των εταίρων, οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα.

SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου