ΔΝΤ: Τα μέτρα λιτότητας εκτόξευσαν τα CDS...


Ασκήσεις επί χάρτου και ειδικές εκθέσεις του ΔΝΤ αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος τυο γκρεμού, παρά τα σκληρά μέτρα... Ίσως και εξαιτίας αυτών!
Κανένας οικονομολόγος, πόσο μάλλον το ίδιο το ΔΝΤ, δεν μπορεί να “υπογράψει” ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από το σπιράλ θανάτου στο οποίο το οδήγησαν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν κάθε τρεις περίπου μήνες οι ελεγκτές της τρόικας. Σε ειδική έκθεση (τον Δεκέμβριο του 2011), ομάδα οικονομολόγων υπό το μέλος του ΔΝΤ Andrea Schaechter, αναλύουν τα τεχνικά δεδομένα για τη λειτουργία των CDS (Credit Default Swaps - ασφάλιστρα κινδύνου επί των ομολόγων). Σε έναν από τους πίνακες που παραθέτουν οι οικονομολόγοι, η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση για ενεργοποίηση των CDS.
Αυτό όμως που στην ουσία αποτελεί τη μεγάλη ομολογία του ΔΝΤ είναι ότι παρά τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας και τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιβλήθηκε από ΕΚΤ, ΔΝΤ και εταίρους, εκτόξευσε μέσα σε λίγους μόλις μήνες τα CDS σε τέτοιο επίπεδο, που κανείς να μην μπορεί να αποκλείσει και την ενεργοποίησή τους! Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαβουλεύσεις επί του PSI, και την “διακοπή”, τουλάχιστον για λίγες μέρες, των συνομιλιών, η τύχη της Ελλάδας κρέμεται σε μία κλωστή.
Και κάποιοι συνεχίζουν και επιμένουν ότι οδηγώντας την Ελλάδα στην αγκαλιά του ΔΝΤ μας γλίτωσαν και από τη χρεοκοπία.
Μακάρι οι ιστορικοί του μέλλοντος να μην αναφέρονται σε πολιτικούς που χρεοκόπησαν τη χώρα τους, αφού πρώτα κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό, καταδίκασαν γενιές ολόκληρες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, και διατυμπάνιζαν ότι αυτοί ήταν οι “σωτήρες” τους.
SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου