Ο Commodore 64… έγινε 30 ετών!


Αυτοί ήταν οι σούπερ υπολογιστές της εποχής τους. Σήμερα, οι λάτρεις των PC και των Mac, τους αναπολούν με νοσταλγία, οι υπόλοιποι… απλά δεν τους είχαν ακούσει ποτέ.

1982. Η πρεμιέρα για τον υπολογιστή με τις περισσότερες (αναλογικά) πωλήσεις όλων των εποχών. Ο C64 έγραψε ιστορία, και με μνήμη μόλις 64 ΚΒ έγινε γρήγορα υ υπολογιστής – είδωλο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 40% των νέων έγιναν κάτοχοι του συγκεκριμένου υπολογιστή μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Στην αρχή ήταν οι κασέτες. Μετά ήρθαν οι δισκέτες και ο επεξεργαστής «έπιανε» σχεδόν 1 Mhz. Γλώσσα προγραμματισμού η Basic.


Ο Sinclair ZX Spectrum, το 1982, με μνήμη 16 ΚΒ και επεξεργαστή 3,5 Mhz προσπάθησε να μπει δυνατά στη μάχη του ανταγωνισμού, και κατάφερε να κερδίσει χιλιάδες «οπαδούς», κυρίως στην Ελλάδα.


Το Atari 2600 εμφανίστηκε στην αγορά το 1977, αλλά ο σκληρός ανταγωνισμός με τους υπολογιστές που κυκλοφόρησαν μερικά χρόνια αργότερα, τον καθιέρωσε ως μία παιχνιδομηχανή για μικρούς και μεγάλους. Παιχνίδια όπως το Space Invaders και το Pac Man, σε έναν υπολογιστή με μνήμη 128 Byte και επεξεργαστή 1,19 Mhz ήταν για την εποχή του ένα «θαύμα», ωστόσο το 1984 έπεσε η «αυλαία» για την συγκεκριμένη παιχνιδομηχανή. Ο C64 είχε πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας…


Amiga 1200. Το απόλυτο «εργαλείο» για τους γνώστες. 14 Mhz επεξεργαστής, 2 MB μνήμη. Ο Amiga 500 είχε ανοίξει το δρόμο λίγα χρόνια νωρίτερα, ωστόσο δεν κατάφερε να αντέξει και μετά το 1994 άλλαξαν τα πάντα στον χώρο των υπολογιστών.
SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου