Ισπανία: Podemos υπό διάλυση, μετά την ήττα


Η κάθε είδους ήττα φέρνει γκρίνια, πολύ δε περισσότερο όταν ακολουθεί ελπίδες νίκης που αποδείχθηκαν φρούδες. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει και στην περίπτωση των Podemos μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής όταν το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η ψυχρολουσία για τους Podemos ήταν μεγάλη καθώς τόσο οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις όσο και τα exit polls αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης τους έδιναν τη δεύτερη θέση πάνω από τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεζ.

Την γκρίνια υποδαύλισε ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι σε απόλυτο αριθμό ψήφων οι Podemos μέσα σε έξι μήνες - από τις εκλογές, δηλαδη, της 20ης Δεκεμβρίου - έχασαν 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Όλα αυτά έχουν πυροδοτήσει μια εσωτερική φαγωμάρα ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα. Από τη μια βρίσκονται οι υποστηρικτές του ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας που δείχνουν για την ήττα την προεκλογική καμπάνια που σχεδίασε το Νο2 του κόμματος Ινίγκο Ερεχόν. Απέναντί τους βρίσκεται η ομάδα του ίδιου του Ερεχόν που πιστεύει ότι αυτό που προκάλεσε την εκλογικη ήττα ήταν η απόφαση του Ιγκλέσιας να συνεργαστεί με την Ενωμένη Αριστερά (IU), τον συνασπισμό στον οποίο ηγείται το Κομμουνστικό Κόμμα Ισπανίας.

Ενδεικτικές της διχόνοιας που δείχνουν ότι οι Podemos έχουν ξεκινήσει να «βαράνε διάλυση» τα ανώνυμα μηνύματα που κυκλοφορούν και από τα δύο στρατόπεδα στα social media. «Μετά το κακό αποτέλεσμα και αφού είδαμε ότι 5+1 δεν κάνει 6 αλλά 5 ή κάτι λιγότερο, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας βιαστικά μας είπε ότι αυτός ο δρόμος, ο δρόμος που δεν έδιωξε ούτε το Λαϊκό Κόμμα ούτε τους Σοσιαλιστές, ήταν ο σωστός δρόμος, γιατι; Θέλουμε να συνεχισουμε να είμαστε οι Podemos; Αυτό είνα το ερώτημα που πολλοί από εμάς θέτουμε μετά τα όσα είπε ο γενικός μας γραμματέας» αναφέρεται σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε από τους υποστηρικτές του Ερεχόν.
SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου